Concurs Internacional de Paella Valenciana

L’origen del Concurs Internacional de Paella Valenciana es remunta al 1961

L’origen del Concurs Internacional de Paella Valenciana es remunta al 1961 com a conseqüència de l’auge dels concursos gastronòmics i de l’important “boom” turístic que va tenir la nostra regió en la dècada dels anys cinquanta.


En aquesta època, Sueca celebrà el 600 aniversari de la “Troballa de la Mare de Déu de Sales”, i aprofitant l’ocasió, Francisco Segarra Fabià, l’alcalde d’aleshores, decidí crear una celebració dedicada a rendir culte a un dels nostres plats estrela. Així va néixer la “festa de l’arròs”, i, com no podia ser d’altra manera, es va iniciar amb un concurs de paella valenciana a escala nacional. Amb el temps, la competició va anar adquirint certa rellevància, i en només un lustre va ser qualificada d’interés turístic. Any rere any, tant el nombre de participants com el de visitants va anar augmentant fins a comptabilitzar en 1974 al voltant d’uns 1.600 comensals. 


El 1990 trobem altre punt d’inflexió ressenyable, ja que el certamen obri les seues portes a l’àmbit Internacional (Europa, Amèrica i el Japó). Consolidada la participació estrangera, es va certificar la recepta oficial de la paella valenciana de Sueca com l’original i es va declarar Festa d’Interés Turístic Nacional.